Kariyer | Konular

Kariyerinizi planlarken ve yeni bir işe girerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta

• Önemli olan kendi isteklerimize kulak vermenizdir. Bu isteklerimizin gerçekçi olmasına özen göstermeniz gerekir.
Örneğin: Ben lisans üstü çalışmam sırasında Sayın Betül Mardin'in denetimi ve gözetimi altında Sheraton İstanbul Oteli'nde Halkla İlişkiler stajı yaptım. Ama Halkla İlişkiler Mesleğinin benim özel hayatıma sınır koyacağını düşünerek, dışa dönük yapım, sosyal becerilerim ve bilgi birikimim yeterli görülmesine rağmen bu meslekte ilerlemeyi düşünmedim. Halbuki bu alanda başarılı olduğum söyleniyordu.
• Ancak Sheraton Otelinde yapmış olduğum staj, bana ileriki meslek ve özel hayatım için önemli bir birikim ve deneyim kazandırmıştı. Üretim sektöründeki çalışma hayatıma, hizmet sektöründe devam etmek istediğim zaman beni nasıl bir iş ortamının beklediği konusunda bir fikrimin olmasına katkıda bulundu. Böylece kariyer yolumda radikal bir değişiklik yapabildim. Sheraton Ankara Oteli'nde Personel ve Eğitim Direktörü olarak çalışmaya başladım.
• Özellikle genç yaşlarda, daha fazla mesleki birikim yapmak yerine, gençlik potansiyelimizi kullanıp, uzun vadede bizi istediğimiz veya hedeflediğimiz noktalara götürmeyecek iş tekliflerini kabul ederken, gelecekteki meslek yaşantımızı iyi tartmamız gerekir. Bu görüşten hareket edebilmek bizi kariyer planlamasına götürecektir.

• "Mezun olduğumuz okulun bize kazandırdığı diplomayı ve kazandığımız mesleki ünvanı, hangi iş kollarında ve hangi pozisyonlarda kullanabiliriz?" sorusunun cevabını araştırmanız gerekir.
Örneğin: Eczacılık Fakültesinden mezun olduk, bir ilaç fabrikasında ürün sorumlusu (product manager) olabiliriz ki, bu iş kişinin dışa dönük, insan ilişkilerini , seyahat etmeyi seven bir yapıya sahip olmasını gerektirir.( SDS'e göre sosyal ve girişimci olmasını gerektir)
• Bir ilaç fabrikasında Araştırma-Geliştirme, Kalite Kontrol ile ilgili birimlerde çalışabiliriz, bu da kişinin, laboratuvar çalışmalarını sevmesini, kapalı ortamlarda çalışmaktan, araştırma yapmaktan hoşlanıyor olmasını gerektirir. ( SDS'e göre Araştırmacı, Görenekçi yapımızın güçlü olması gerekir)
• Bir üniversitede akademisyen olarak çalışmaya devam edebiliriz. Üniversitede kalma kararı bizim bilimsel çalışmalar yapmaktan, yeni eczacılar yetiştirmekten zevk duyuyor olmamızı gerektirir. ( SDS'e göre Araştırmacı ve Sosyal yanımızın güçlü olması gerekir)
• Yukarıdaki örneklerde önemli bir faktör daha ortaya çıkıyor, hangi işe uygun olduğunuzu belirlemek için kendimizi tanımaya çalışmanız gerekiyor.
• Kendinizi daha iyi tanımak için mesleğimizle ilgili çeşitli alanlarda bilinçli sürelerde çalışarak kendimizi tanımaya çalışabiliriz.