Kariyer | Konular

eğitim

Dünyanın en iyi üniversiteleri

Her yıl yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri seçiminde Harvard Üniversitesi 8. yılında da birinci olurken, Çin’deki üniversitelerin yüksek performansı dikkat çekti. Türkiye’den ise listeye giren tek üniversite 424. sıradaki İstanbul Üniversitesi oldu.

2003 yılından bu yana Şanghay Ciao Tong Üniversitesi’ne bağlı bir merkezin yaptığı araştırmada, bu yıl ABD ilk 10’a 8, ilk 100’e ise 54 üniversitesini sokarak, listenin en iddialı ülkesi oldu.

Harvard Üniversitesi’nden sonra ABD’den ilk 10’a giren üniversiteler Berkeley, Stanford, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, California Teknoloji Enstitüsü, Princeton, Columbia ve Chicago üniversiteleri olarak sıralanırken, ABD’nin prestijli okullarından biri olan Yale Üniversitesi de listede 11. oldu.

Öğretim Üyesi Ödülleri’nden beşi bu yıl Türkiye’ye verildi

Dünyada sadece 65 kişiye verilen IBM Öğretim Üyesi Ödülleri, bu yıl Boğaziçi, Sabancı, Özyeğin Üniversitesi ve ODTÜ’lü akademisyenlere gitti.

IBM’in dünya çapında düzenlediği Öğretim Üyesi Ödülleri’nden beşi bu yıl Türkiye’ye verildi. Şirketin düzenlediği prestijli yarışmalardan biri olan bu etkinlikte Boğaziçi, Sabancı, Özyeğin Üniversitesi ve ODTÜ’de görevli yardımcı doçent ve doçentler ödül almaya hak kazandı. Toplamda 65 akademisyene verilen ve beş bin ila 40 bin dolar arasında değişen bu ödüller 2007 yılından beri dağıtılıyor.

Akıllı gezegen revaçta
“IBM, Öğretim Üyesi Ödülleri ile tüm dünyada, özellikle ‘akıllı gezegen’ stratejisine önemli katkıda bulunduğuna inandığı araştırmacıları destekliyor” diyen IBM Orta ve Doğu Avrupa Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel, hedeflerinin Türk öğretim üyelerinin küresel yarışmalarda daha çok tanınmasını sağlamak olduğunu dile getiriyor. Her dönem en az üç ya da dört akademisyen projesinin ödüle layık görüldüğünü belirten Akyel, şirketin bugüne kadar 14 Türk öğretim üyesine ödül verdiğini söylüyor.

ÖSYS tercih süresi yarın sona eriyor

Üniversite tercihlerini yapan adaylar, tercih formlarını yarına kadar internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla iletebilecek.

Üniversite tercihi yapan adayların tercih formunu teslim etme süresi yarın sona erecek. Tercih işlemlerini tamamlayan adaylar, formları internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla ÖSYM'ye gönderebiliyor. Tercih formlarının yarına kadar teslim edilmesi isteniyor.

Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adaylar, T.C. Kimlik numarası ve ÖSYS şifresi ile ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden yapabilecek.

Bu yöntemler dışında posta, fax, elektronik posta gibi yollarla tercih bildiriminde bulunulamayacak.

Hangi sektörler stajyer bekliyor?

Gıda şirketlerinin yiyecek içecek hizmetleri ile ilgili departmanları bu yıl en fazla stajyer arayan bölümler arasında bulunuyor. Gıda sektörünü yüzde 14 ile eğitim ve yüzde 5 ile hizmet sektörü takip ediyor.

Eğitim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde hukuk departmanı, etüt öğretmenliği ve yabancı dil öğretmenliği ile ilgili stajyer arayışı öne çıkarken, hizmet sektöründe en fazla sosyal hizmetler alanında stajyer aranıyor.

Gençlerin, işi öğrenmek için stajın önemli fırsat olduğunu göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyleyen Yenibiris.com Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, şöyle konuştu:

STAJ, SADECE FOTOKOPİ ÇEKMEK DEĞİL!
''Staj sadece fotokopi çekmek, getir götür işleri yapmak değildir. Staj yapan gençlerin ne olursa olsun verilen işi istekle, en iyi şekilde yapması ve bunun yanı sıra işi öğrenmek için kendine fırsatlar yaratması gerekiyor.''

Yükselen mesleklere dikkat!

Çoğu genç, sınavdaki performansını meslek seçiminin üstünde tutuyor. Bu yıl LYS’ye giren lise mezunlarına hangi mesleği seçecekleri sorulduğunda üstünde çok fazla düşünmediklerini gördük.

Büyük bir bölümü için sınavda aldıkları puan ve onunla hangi okullara girebileceği çok daha ön plandaydı. Neyi istedikleri, hangi işi yaparlarsa daha mutlu olacakları gündemde değildi. Çünkü sınav dendiğinde kendilerini değil rekabet ettikleri yüzbinlerce genci düşünüyor, buna takılıyorlardı. Oysa uzmanların üstüne basa basa söylediği şu ki mutlu bir hayat, kişiliğimize uygun meslek seçimiyle mümkün oluyor. Çünkü günümüzde vaktimizin çoğunu iş yerinde geçirdiğimiz düşünülürse, gerçekten istediğimiz işi yapmak büyük önem taşıyor.

Bu yıl yeni sistemle sınava giren 784 bin 564 öğrenci için şimdi seçim yapma zamanı. 26 Temmuz – 6 Ağustos tarihleri arasında öğrencilerin tercih işlemlerini tamamlamış olması gerekiyor. Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giren öğrenciler için sınav stresi sona erse de tercih süreci çok büyük önem taşıyor. Doğru tercih konusunda sürekli uyarılarda bulunan uzmanlar öğrencilere sırf üniversite okumuş olmak için değil, gerçekten sevdikleri, istedikleri mesleği bulmaları için tercih yapmalarını tavsiye ediyor. Çünkü dünyada öne çıkan meslekler de sürekli değişiyor. Kimi bölüm mezunları iş bulamazken, bazı bölümlerden mezun olanlar o yılın en çok aranan bireyleri olabiliyor. Bu yüzden de tercih yaparken iş bulma imkanı diğerlerine göre daha yüksek olan bölümler dikkate alınıyor.

Tercihler 6 Ağustos'ta sona eriyor

Üniversite tercihi yapan adayların tercih formunu teslim etme süresi 6 Ağustos 2010 Cuma günü sona erecek.

Tercih işlemlerini tamamlayan adaylar, formları internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla ÖSYM'ye gönderebiliyor. Tercih formları 6 Ağustosa kadar teslim edilebilecek.

Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adaylar, T.C. Kimlik numarası ve ÖSYS şifresi ile ÖSYM'nin ''osym.gov.tr'' internet adresinden yapabilecek.

Bu yöntemler dışında posta, fax, elektronik posta gibi yollarla tercih bildiriminde bulunulamayacak.