Kariyer | Konular

Kuşaklararası yardımlaşma

Akbank, yeni başlattığı iki ayrı mentorluk programıyla bir yandan geleceğin liderlerini yetiştirmeyi diğer taraftan da tecrübeli yöneticilerine bütünsel bir bakış kazandırmayı hedefliyor.

İşe yeni başlayan gençlerin adaptasyon sürecini hızlandırmak ve tecrübeli yöneticilerine daha bütünsel bir bakış açısı kazandırmak isteyen Akbank, iki ayrı mentorluk projesine birden ‘start’ verdi.

30 yıldır yürüttüğü “yönetici adayı - management trainee (MT)” programıyla sektöre kalifiye bankacı yetiştirmeyi hedefleyen Akbank’ın mentorluk programlarından ilki, üniversiteyi yeni bitirmiş ya da maksimum iki yıl iş tecrübesi bulunan gençleri hedefliyor. Bu program sayesinde MT’ler altı ay süren eğitimleri sırasında, staj döneminde ve görevlerine ilk atandıklarında tecrübeli birer mentor sahibi olmanın avantajını yaşıyor.

Programa göre yılbaşında seçilen 42 MT; müdür, bölüm başkanı ve genel müdür yardımcısı pozisyonlarında görev yapan tecrübeli yöneticilerle eşleştiriliyor. Görev yerlerinin belirlenmesinden sonra işbaşı yapan menteeler, mentorların yardımıyla bankaya ve bankacılığa daha çabuk adapte olma fırsatı yakalıyor.

Tamamen gönüllülük esasına göre çalışan bu sistemde, ne ast-üst ilişkisi ne de menteeler hakkında herhangi bir raporlama söz konusu. Bu yönüyle programın usta – çırak ilişkisinden ayrıldığını söyleyen Akbank İK ve Destek İş Birimi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeki Tuncay, “Kişilerin kariyerlerinde söz sahibi olanlar mentor olamıyor” diyor. 84 kişinin bir yıl boyunca 12 defa çeşitli yerlerde bilgi paylaşım toplantısı düzenleyeceklerini anlatan Tuncay, mentorların tavsiye amaçlı yönlendirmeleriyle menteelerin akıllarındaki soruların aydınlanacağını belirtiyor.

İş hayatına yeni atılanlar veya kariyerinin başındaki kişiler için oluşturulan bu tür mentorluk sistemleri, işe adaptasyon süresini kısaltıyor. Hayal kırıklıklarıyla baş etme yöntemlerini, zorlukları aşmayı öğrenen gençler mümkün olan en kısa sürede performanslarının zirvesine ulaşabiliyor. Bu alanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki çalıştığı kurumda bu tür bir mentorluk programına dahil edilen gençlerin o şirkette kalma ve kendilerini işe bağlı hissetme oranları ciddi biçimde artıyor.

Liderler de yararlanıyor
Akbank, gençlere yönelik mentorluk programının yanı sıra bir de genel müdür yardımcılığı pozisyonuna aday olan yöneticiler için ‘gelecekteki görevlerine hazırlamak’ amacıyla bir program daha başlattı. “Liderler için Mentorluk” adı verilen bu program da gönüllülük esasına dayanıyor. Sekiz genel müdür yardımcısının sekiz bölüm başkanıyla eşleştiği programda, mesai saatleri dışında bir araya geliniyor. Bir yıl boyunca, her biri yaklaşık iki saat süren bu sohbetlerde karşılıklı görüş alışverişi yapılması öngörülüyor.

Genç çalışanlar için oluşturulan programa mentor olarak katılan bazı yöneticiler, bu programda mentee olarak yer alıyor. Ancak burada fark, mentee’lerin orta ve üst düzey çalışanlardan oluşması. Bu yüzden kendi alanlarına son derece hakim olan bu yöneticiler, diğer bölümlerden gelen tecrübeli yöneticilerle eşleştirildiği için de amaç, çapraz bakış açısıyla daha bütünsel bir görüşe sahip olmaları. Yani mentee’ler, kendi fonksiyonları dışındaki bölümleri öğrenme şansı yakalıyor.

KUTU:
Akbank’ta kimler MT olabilir?
*Üniversitelerin bankacılık ve finansla ilgili veya ilişkili bölümlerinden yeni mezun ya da maksimum iki yıl iş tecrübesi olan
*28 yaşından küçük
*Askerliğini yapan ya da iki yıl tecil ettiren
*Çok iyi derecede İngilizce bilip, bunu belgeleyebilen
*Sayısal ve sözel yetkinlik sınavlarında barajı geçebilen
*Mülakatlarda başarılı olan